Commodore tippek

C64 IEC ESD védelem


A Commodore 64 korai alaplapjain (breadbin) az IEC (floppy) csatlakozót nem látták el ESD védelemmel. Ez sok esetben meghibásodást okozott az alaplapon, mivel a soros kábel csatlakoztatása során fellépő esetleges feszültség lökések a kapcsolódó integrált áramkörök meghibásodását okozhatták. Ez a probléma elsősorban a floppy csatlakoztatása során fordult elő, azonban egyes esetekben a szalagos egység csatlakoztatása során is bekövetkezhetett. Ezért is volt fontos, hogy a floppy egységet csak kikapcsolt állapotban volt szabad csatlakoztatni a géphez. A későbbi alaplap változatoknál ezt a hiányosságot megoldották, azonban a régebbi alaplapokon is célszerű kialakítani ezt a védelmet. A kialakításhoz segítséget nyújthat a gép kapcsolási rajza, ahol összehasonlítva a régebbi alaplapok rajzát az újakkal, látható, hogy hová kell a védő diódákat beépíteni.

Az eredeti kapcsolási rajzon látható, hogy a kazettás egység RD vonalára is célszerű beépíteni a két védő diódát.

A beépítést az U8 7406 inverter IC melletti ellenállásokra való ráépítéssel tehtjük meg az alábbi módon:

A szalagos egység védelmét a szalagos egység csatlakozójára való építéssel vitelezhetjük ki.

https://nattila.hu/files/Tippek/c64mod1/image005.jpgA kiépítéskor minden esetben ellenőrizzük a megfelelő csatlakozási pontokat méréssel. Az egyes breadbin alaplapok fóliázata között mutatkozik eltérés, így a szalagos egység közelében a +5V VCC és a GND nem biztos, hogy ugyanott helyezkedik el. Erre figyeljünk oda, és ellenőrizzük méréssel!

Ez a módosítás kapcsolódik egy hibajelenséghez is, ami a floppy egység csatlakoztatása során merülhet fel. DEVICE NOT PRESENT ERROR hibaüzenet esetén cseréljük ki az U8 7406 IC-t, azonos típusra, vagy 74LS06-ra.

 

 

Hagyj üzenetet