Texas Instruments

Atari joystick illesztő


A Texas Instruments 99/4A joystic portja

A TI99/4A számítógép használata során, és itt elsősorban a játékokra gondolva, felmerül az igény, hogy játékvezérlőt, botkormányt használjunk az irányításhoz. A számítógép rendelkezik beépített joystick porttal, ami egy DSUB9 apa csatlakozó formájában nyilvánul meg. Ez a port a gép bal oldalán található meg. A gép ugyan rendelkezik egy másik ugyanilyen DSUB9 csatlakozóval, azonban az a magnetofon csatlakoztatására használatos.

Maga a port ugyan kinézetre egyezik az Atari szabványú joystick -ok csatlakozójával, azonban közvetlenül nem kompatibilis azokkal. Eredetileg a TI99/4A -hoz egyedi játékvezérlők tartoztak, amiknek közös csatlakozójuk volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy maga a port alkalmas egy időben két játékvezérlő lekezelésére.

https://nattila.hu/files/TI-Atari/kepek/image011.jpgSajnos az eredeti játékvezérlők beszerzése elég nehézkes, így jogosan felmerül az az igény, hogy a Commodore -hoz, vagy éppen a Spectrumhoz használt Atari szabványú joysticket használjunk a géphez.

Portkiosztás

Habár a készítők megoldhatták volna, hogy a joystick port adott esetben alkalmas legyen Atari játékvezérlő fogadására is, ezt nem tették meg, és egyedi pin kiosztást használtak. Nyilván a tervezés és készítés idejében az Atari csatlakozó kiosztás még nem volt úgymond “szabvány”, illetve minden gyártó egyedi megoldásokat és perifériákat preferált. Ez ugye tetten érhető a Commodore -nál, de az Apple -nél is.

Ha megfigyeljük, feltűnhet, hogy a TI99 portján nem találunk GND és +5V kivezetést. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a botkormányunkon hiába van “Autofire” az nem fog működni. Azt is megfigyelhetjük, hogy van két egyedi kivezetés, ami nem más mint az A és a B botkormány közös pontja. Ezek a pontok nem azonosak a GND -vel, mivel ezek output kivezetések, és adatok érkeznek rajta, míg a 4 irány és a tűzgomb kivezetése input kivezetés.

A TI99/4A joystic port működése

A számítógép 2 külön botkormány illesztését teszi lehetővé. A számítógép rendszer interfész IC adott portjain megjelenő adatot egy demultiplexer dekódolja, majd adott időpillanatban vezérlést ad a joy1 majd a joy2 kivezetésre. Az adott porton lévő botkormányt valamelyik irányban elmozdítjuk, vagy lenyomjuk a tűz gombot, az adatvezeték a rendszerinterfész egy – egy interrupt lábára kapcsolódik a botkormányon keresztül. Ezt a megszakítást érzékeli a számítógép. Mivel a két botkormány ugyan külön adatjelet kap, de a kimenetei ugyanarra az interrupt lábakra kapcsolódnak, meg kell oldani, hogy a két játékvezérlő jelei egymástól le legyenek kapuzva. Ezt soros diódákkal oldhatjuk meg.

Az illesztő kapcsolási rajza

https://nattila.hu/files/TI-Atari/kepek/pinout.jpg

Mint láthatjuk nincs nagy alkatrész igénye az átalakítónak. Szükséges a megépítéshez:

  • 1 db. DSUB9 anya csatlakozó
  • 2 db. DSUB9 apa csatlakozó
  • 10 db. 1N4148 dióda

Burkolat

Az illesztőt egy 3D nyomtatott házba építettem bele. Az anyagának PETG anyagot használtam, a DSUB9 apa csatlakozók külső keretét maga a burkolat adja.

Az építés

Elsőnek a 2 db. anya DSUB csatlakozót készítettem elő. Leszereltem a csatlakozó fém keretét, és eltávolítottam a kétoldali rögzítő anyát. Ez után a kapcsolási rajz alapján a csatlakozó lábaira, légszerelve felforrasztottam a diódákat, és a vezérlő adatlábra (GND) egy vezetéket.

Ezt követően az így elkészített csatlakozókat beépítettem a burkolatba, és két – két 2.5x6mm -es pozdorja csavarral rögzítettem. Mielőtt meghúztam a csavarokat egy joystick -et csatlakoztattam, és azzal pozicionáltam a csatlakozót.

Ez után a diódák lábait összekötöttem egy-egy vezetékkel, majd a megfelelő kivezetésekhez forrasztottam őket. A vezetékelés után a DSUB anya csatlakozót még nem csavaroztam fel, hanem teszteltem magát az illesztőt egy TI99/4A számítógéppel. Célszerű olyan programot betölteni, ami mindkét joystic port tesztelésére alkalmas, pl. Boxer. A programok betöltésére a FlashROM99 -et használtam.

https://nattila.hu/files/TI-Atari/kepek/image002.jpg

A sikeres teszt után a vezetékeket és a diódákat rögzítettem meleg ragasztóval. A ragasztót úgy folyattam a burkolatba, hogy a DSUB apa  csatlakozókat támassza hátulról, így kisebb az esély, hogy hibás csatlakozáskor esetleg kiszakad a csatlakozó a helyéről.

Miután ezzel is megvoltam, felragasztottam a burkolat fedelét, szintén meleg ragasztóval, 4 ponton, úgy, hogy megfelelően tartsa a fedelet, de szükség esetén bontható legyen. Majd címkenyomtatóval felcímkéztem, és ezzel el is készült az átalakító. Itt van még néhány kép a végeredményről:

Hagyj üzenetet